Opdracht SIDN

SIDN Arnhem | 2011 | Polyester, acrylaat, staaldraad | 14 meter hoog x 40 cm diep x 40 cm breed

 

In het atrium van het hoofdkantoor van SIDN Arnhem-Oost bevindt zich het kunstwerk dat Coen Kaayk in opdracht van dit bedrijf heeft vervaardigd. Het meet 14 meter van beneden naar boven. Kleine en grotere rechthoekige blokken acrylaat strekken zich – gevangen langs dunne stalen kabels – uit over vier verdiepingen. Ze zijn gevat in ruimtelijk bepaalde contouren van 40cm bij 40cm.

Beneden zijn de vormen primair en aardser van kleur maar naar boven toe worden ze lichter en fijner in contrast, ze eindigen in zwart- wit transparant. Vanaf elke verdieping is het kunstwerk van dichtbij en rondom goed te zien. En dat is van groot belang omdat elk van de blokken acrylaat onderscheidende kleurcombinaties kent. Op subtiele en efficiënte wijze worden de gevormde combinaties met dunne stalen draden of andere hulpstukken aan elkaar verbonden en zo in evenwicht gehouden.
Stapelen, construeren, verbinden zijn de onderleggers voor dit kunstwerk waarin de vervolgens externe lichtbronnen – daglicht, kunstlicht – het spel van transparantie en kleur met de kijker gaan bepalen.

SIDN, de opdrachtgever, staat voor .nl-domeinnaam, het naamgevingsysteem waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Het is een voor Nederland toonaangevend ICT bedrijf, dat in zijn bedrijfsvoering ondermeer regelgeving, verbindingen en communicatie hoog in het vaandel heeft staan.
Dit kunstwerk lijkt in al zijn autonomie te anticiperen op de ankers van dit bedrijf.

Kaayk heeft een overtuigend kunstwerk gerealiseerd dat niet alleen deze terechte gebondenheid toont met de locatie en met het bedrijf SIDN als de opdrachtgever maar dat vooral ook op zichzelf staat als een prachtig ruimtelijke vanger van licht, kleur, vorm en structuur.

Het maakproces | gieten, spanningsvrij maken, zagen

 

Het maakproces | schuren, polijsten, verbinden

 

Het maakproces | construeren, plaatsing

 

U kunt het kunstwerk bekijken na telefonische afspraak:
SIDN |Meander 501, 6825 MD Arnhem
contactpersoon: Yvette van Room
telefoon: 026 3525500
e-mail: yvette.vanroom@sidn.nl